Az alapvető kémiai elemek

Ahogy az élő rendszerek kémiájáról (biokémia) szerzett ismereteink bővülnek, egyre többet tudunk meg az alapvető elemekről. A hozzánk hasonló emlősök a 116 ismert elem közül mindössze 25-öt használnak fel.

Az oxigéntől eltekintve ezek az elemek nem “tiszta” elemként fordulnak elő. Ehelyett vagy vízben oldva, ionos formában, például nátrium- és kloridionokban, vagy nagy molekulák részeként, például a hemoglobinban találhatók meg.

Milyen elemek vannak jelen az emberi szervezetben?

A tudósok úgy vélik, hogy az ismert elemek közül körülbelül 25 létfontosságú az élethez. Ezek közül mindössze négy – a szén (C), az oxigén (O), a hidrogén (H) és a nitrogén (N) – alkotja az emberi test mintegy 96%-át.

Elemek az emberi testben

25 elemről ismert, hogy az élethez nélkülözhetetlenek. Ez az ábra az esszenciális elemeket három fő csoportra osztja a szükséges mennyiségtől függően.

Ez a négy elem minden biokémiai molekula alapszerkezetében megtalálható. Például a glükóz egy szénhidrát, molekuláris képlete C6H12O6 – minden glükózmolekula 6 szénatomból, 12 hidrogénatomból és 6 oxigénatomból áll.

A többi megtalálható elemet két fő csoportra oszthatjuk – a főelemekre és a nyomelemekre.

Az emberi szervezet működése számos kémiai reakció eredményeként jön létre, amelyekben mindezen elemek vegyületei részt vesznek.

A nyomelemek fontosak

Bár sok elemre csak nagyon kis mennyiségben van szükség, mégis nagyon fontos szerepet játszanak a szervezet hatékony működésének fenntartásában:

  • A szervezetben lévő 3-4 gramm vas nagy része a hemoglobinban található, amely az oxigénnek a tüdőből a test többi részébe történő szállításáért felelős anyag.
  • A szervezetben körülbelül 75 mg réz található, amelynek körülbelül egyharmada az izmokban található. A réz bizonyos fehérjékkel egyesülve enzimeket hoz létre, amelyek katalizátorként működnek, és számos testfunkciót segítenek. Egyesek részt vesznek a bőr pigmentációjához szükséges melanin átalakításában, mások pedig segítenek a kollagén és elasztin keresztkötéseinek kialakításában, és ezáltal a kötőszövetek fenntartásában és javításában.
  • Ez különösen fontos a szív és az artériák számára. A kutatások szerint a rézhiány az egyik olyan tényező, amely a szívkoszorúér-betegség kialakulásának fokozott kockázatához vezet.
  • A vas alapvető fontosságú nyomelem. Egy nagyobb fehérjemolekulába ágyazott hem-molekula részét képezi. A hema vas része képes oxigént kötni magához.
  • A kiegyensúlyozott táplálkozás biztosítja a dolgozó szervezet számára az összes nélkülözhetetlen nyomelemet.

Túl sok vagy túl kevés?

Az esszenciális elemek nagy mennyisége mérgező lehet:

  • A túl sok réz az étrendben májkárosodást, a bőr és a haj elszíneződését eredményezheti, és hiperaktivitást okozhat a gyermekeknél.
  • A túl sok vas az étrendben a szív és a máj károsodását eredményezheti.

Bármelyik alapvető elem túl kevés fogyasztása egészségkárosodást okozhat, és ha nem kezelik, akár halálhoz is vezethet:

  • A cink bizonyos emésztőenzimek és más fehérjék alkotórésze. Ha a táplálékban nincs elég, az növekedési zavarokhoz, pikkelyes bőrgyulladáshoz, szaporodási zavarokhoz és immunrendszeri károsodáshoz vezethet.
  • A vashiányban szenvedő emberek olyan tüneteket mutatnak, mint az energiahiány, a könnyű fáradtság és a légszomj.

A periódusos rendszer összes elemét megismerheted nálunk.